School, Het Mozarthof, in Hilversum zet een stap richting de sportvereniging
14 mei 2024 

School, Het Mozarthof, in Hilversum zet een stap richting de sportvereniging

Sinds kort biedt Thiro Training sportlessen aan voor de leerlingen van het Mozarthof in Hilversum. Tijdens deze sportlessen onderzoeken de leerlingen welke sporten zij leuk vinden en hoe Thiro Training een bijdrage kan leveren aan de stap richting een sportvereniging. Voor leerlingen met een lichtverstandelijke beperking is het namelijk niet altijd even gemakkelijk om bij een reguliere sportvereniging aansluiting te vinden.

Om deze stap naar een sportvereniging voor mensen met een lichtverstandelijke beperking kleiner te maken, heeft het FNO het initiatief genomen om een naschoolse sportgroep op te zetten. Hierbij hebben ze de expertise van Thiro Training ingeschakeld.Trainer Ruben komt wekelijks langs om de sportlessen voor een groep van 9 leerlingen tussen de 8 en 10 jaar oud te verzorgen. Tijdens deze sportlessen wordt er gewerkt aan verschillende doelen:

Sportplezier ontdekken

Net als smaken verschillen, vind ook niet iedereen alle sporten (even) leuk. Echter zijn er binnen de sport zoveel verschillende mogelijkheden dat er altijd wel iets tussen zit.

Iedere week staat er één sport centraal, zodat de leerlingen kennismaken met een grote variatie aan sporten. Daarnaast wordt de activiteit altijd aangepast op zowel motorisch als sociaal-emotioneel niveau, zodat iedereen mee kan doen op eigen niveau. Zo ontdekken de leerlingen niet alleen verschillende sporten, maar ook in welke sport ze goed zijn en waar ze plezier uithalen.

Contact maken met leeftijdsgenoten

Door middel van sport ontdekken de leerlingen hun eigen sociale omgeving en hoe ze contact kunnen maken met de mensen om zich heen. De sport- en spelactiviteiten tijdens de lessen hebben vaak ook een sociaal element waarbij leerlingen worden uitgedaagd op een positieve manier met elkaar contact te maken en samen te werken; een belangrijke vaardigheid wanneer je lid wordt van een sportvereniging.

Motorisch vaardiger worden 

Iedere week staat er één vaardigheid centraal en wordt daar tijdens de sportles aan gewerkt. Zo zijn balanceren, gooien, vangen en springen een aantal van de vele vaardigheden die tijdens deze lessen aan bod komen. Er worden verschillende sport- en speloefeningen ingezet om  de leerlingen hier op spelenderwijs vaardiger in te laten worden en ze gemakkelijker aansluiting kunnen vinden bij een (reguliere) sportvereniging.

De leerlingen zijn inmiddels al een aantal weken bezig en kunnen enorm trots zijn op hun behaalde successen! Voor sommigen was de allereerste training erg spannend. Ze bewogen zich voorzichtig om de groep heen, hielden afstand van elkaar en keken naar wat anderen aan het doen waren. Nu ziet Ruben na slechts een aantal weken hoe de leerlingen opbloeien. Ze zijn minder verlegen, durven contact te maken met de trainer en beginnen voorzichtig ook met de andere leerlingen contact te maken. De ontwikkeling van deze leerlingen is fantastisch om te zien! En nu door met het ontdekken en uitproberen van nieuwe sportactiviteiten!

Reactie plaatsen