Sporten op de woongroep, bewegen en plezier maken!
05 september 2023 

Sporten op de woongroep, bewegen en plezier maken!

Wekelijks gaan trainers van Thiro Training sporten met cliënten op verschillende woongroepen. Het Hermes huis en de Slingeraklaan van S Heeren Loo en op de Cingels van Cello Zorg zijn hier een paar voorbeelden van. Dit wordt gedaan vanuit het sport als middel traject en vinden plaats in groepsverband of individueel.  

Wat doen we tijdens deze sportmomenten? 

Afhankelijk van de wensen, behoeften en grootte van de groep gaan we aan de slag met verschillende vormen van sport en bewegen. Denk hierbij aan: 

 • Bootcamp
 • Bewegen op muziek
 • Buiten sporten
 • Wandelen of fietsen
 • Sporten aan tafel of op de stoel
 • Sport en spel
 • Beweegvideo's
 • Hardlopen
 • Boksen

En dat allemaal met weinig materiaal, wees creatief! Er zijn talloze beweegopties die je kunt doen waar je niet veel materiaal voor nodig hebt.

Op het Hermes huis wordt er gesport in groepsverband, maar ook individueel. In groepsverband gaan we veelal buiten aan de slag, aan tafel en op de stoel. Er wordt gewerkt aan de motorische vaardigheden die passen bij de ontwikkelingsleeftijd van de deelnemers. We zijn bezig met de balans, mikken en samen sporten. Tijdens de individuele trainingen gaan we aan de slag met hardlopen en fietsen waarbij we met plezier en kleine stapjes de afstand vergroten, om succeservaringen op te doen. Veerle – Trainer op het Hermes huis 

Goed contact met begeleiding van de woongroep is van belang 

Voor we een start kunnen gaan maken met het sporten op de woongroep en tijdens het traject, is nauw contact met de begeleiding van de woongroep belangrijkTijdens deze contactmomenten komen de volgende belangrijke onderdelen aan bod: 

 1. Signaleren en verwijzen. Tijdens dit contactmoment bespreken we de wensen en behoeften en zorgen we dat het contract rond is. Er wordt vanuit Thiro Training een trainer aan de groep gekoppeld en er kan gestart worden! 
 2. Plan van aanpak maken. In overleg wordt bepaald welke deelnemers mee doen en waar rekening mee gehouden moet worden. Daarnaast wordt bepaald waar en wanneer het sportmoment plaats zal vinden en wat het startmoment is.  
 3. Aan de slag. Vervolgens gaan we aan de slag. Dit doen we met plezier en met kleine stapjes. Kleine stapjes zorgen voor een groot resultaat. Op naar succeservaringen! 
 4. Afstemmen en evalueren. Bijzonderheden maar ook de succeservaringen worden gedeeld met de begeleiding, we houden de lijntjes kort. Dit is belangrijk voor de ontwikkeling van de deelnemers en de samenwerking tussen de woongroep en Thiro Training.  

Tijdens de koude maanden sporten we bij de Slingeraklaan binnen in de gymzaal en wanneer de lente weer begint gaan wij lekker weer naar buiten. Mijn trainingen sluiten aan op de wensen en behoeftes van de bewoners, door elke week goed te luisteren wat de bewoners het liefst zouden willen doen, pas ik hier mijn trainingen op aan. Door laagdrempelige activiteiten aan te bieden, wordt er plezier ervaren en ontstaan er succeservaringen. Naast de bewoners is er ook contact met de begeleiders op de woongroep. Zij kunnen mij meer vertellen of er bijzondere dingen zijn gebeurd op de woongroep of met een bewoner waar ik rekening mee moet houden in mijn trainingen. Begeleiders kunnen mij altijd meer vertellen over een bewoner of een gebeurtenis dan de bewoner zelf. Praktisch zaken rondom de trainingen wordt afgestemd met de begeleiders, dit zorgt ervoor dat alles gestructureerd loopt, waardoor de bewoners elke dinsdagmiddag kunnen sporten. Dennis – Trainer op de Slingeraklaan 


Hoe maken wij van sporten op de woongroep een prettige ervaring?

We zetten een aantal belangrijke aspecten uit onze werkwijze op een rijtje:  

 • Maak van iedere training een feestje. Plezier maken is de basis. Dit zorgt ervoor dat de klant zich prettig en veilig voelt om te leren en een ontwikkeling door kan maken.  
 • Luister naar de wensen en behoeften van de deelnemers. Dit is belangrijk om ervoor te zorgen dat de beweegactiviteit zo goed mogelijk aansluit op de deelnemers en om plezier te kunnen ervaren in het sporten.  
 • Zorg voor laagdrempelige activiteiten. Zo is het voor iedereen op ieder niveau mogelijk om deel te nemen aan de beweegactiviteit.  
 • Vier de succeservaringen. Dit zorgt voor meer motivatie bij de deelnemers en vergroot het zelfvertrouwen. Met kleine stappen naar een groot resultaat.   

Een aantal weken geleden zijn we gestart met bewegen op de Cingels. Omdat het een nieuwe woongroep is en ik als trainer nog niet bekend was met de deelnemers, was het bij de start belangrijk om rekening te houden met de wensen en behoeften van de deelnemers en laagdrempelige activiteiten.  Daarnaast hebben we van de trainingen een feestje gemaakt. Hierdoor werd er een veilige omgeving gecreëerd, waardoor de deelnemers plezier konden hebben en de trainingen daarna ook wederom aansloten.  Nadat de veilige omgeving is gecreëerd en de deelnemers bekend waren met mij als trainer, kon ik met kleine stapjes meer uitdaging in de training brengen. Dit heeft ervoor gezorgd dat de eerste succeservaringen zijn ontstaan. Veerle – Trainer op de Cingels 


Ook aan de slag met sporten bij jullie op de woongroep? 

Willen jullie ook een start maken met bewegen op de woongroep, maar weten jullie nog niet hoe? Plan dan vrijblijvend een kennismaking in met Thiro Training via de link hier onder. Samen kunnen we kijken naar de mogelijkheden tot sporten op de woongroep en wie weet komen wij binnenkort wekelijks langs! 

Kennismaking inplannen 

Na het kennismakingsgesprek gaan we verder met de volgende 3 stappen: 

 1. We maken een plan 
 2. We regelen de financiering
 3. Aan de slag!