Aan de slag in de sportschool
01 maart 2024 

Aan de slag in de sportschool

Sporten is een geweldige manier om fit te blijven en lekker in je vel zitten. In de sportschool zijn hier veel mogelijkheden voor. Voor mensen met een licht verstandelijke beperking kan sporten in de sportschool echter een uitdaging zijn, vooral wanneer je nog nooit eerder in de sportschool bent geweest.

 • Je weet niet waar je moet beginnen
 • Er is geen begeleiding
 • De sfeer in de sportschool sluit niet aan bij wat jij wilt
 • Je bent bang dat de oefeningen verkeer uitgevoerd worden
 • De sportschool is een drukke omgeving

In dit blog vertel ik je daarom meer over de sportschool en hoe jij je het beste kunt voorbereiden.

1. Een goede voorbereiding

Voordat je naar de sportschool gaat, is het belangrijk om je zo goed mogelijk voor te bereiden, zodat je weet wat je kunt verwachten. Denk van te voren alvast goed na over de volgende vragen:

Met wie ga je sporten? Je kunt alleen gaan sporten, maar ook samen met een vriend, vriendin of iemand anders uit jouw omgeving.

Wat ga je doen in de sportschool? Bedenk van te voren wat jij graag wilt doen in de sportschool. Ga je trainen met losse gewichten, maak je gebruik van apparaten voor kracht of voor cardio oefeningen of wil je meedoen aan een groepsles.

Naar welke sportschool ga je? Kies een sportschool die voldoet aan jouw wensen. Wil je begeleiding bij het sporten, zoek dan een sportschool die dit aanbiedt. Je kunt onbeperkt sporten, maar voor minder geld 1x in de week. Naast de sportschool waar mannen en vrouwen komen, kun je er ook voor kiezen om naar een sportschool te gaan voor alleen vrouwen.

Wanneer ga je sporten? Je kunt er voor kiezen om iedere week op een vaste dag te gaan sporten en kies een tijd uit die voor jou het fijnste uitkomt.

Hoe ga ik naar de sportschool? Het kan zijn dat er een sportschool bij jou in de buurt zit, maar ook dat de sportschool iets verder weg van huis zit. Bedenk van te voren goed hoe je hier het gemakkelijkst kan komen.

Wat heb ik nodig als ik ga sporten? Wanneer je naar de sportschool gaat, heb je een aantal materialen nodig:

 • Sportkleren – Trek kleren en schoenen aan die fijn zitten en waar jij goed in kan bewegen.
 • Pasje/app – Na het aanmelden bij de sportschool, krijg je een pasje of een App waarmee jij de sportschool binnen kan komen.
 • Waterfles – Water drinken tijdens het sporten is belangrijk, vergeet je waterfles dus niet!
 • Handdoek – Het is verplicht om tijdens het sporten een handdoek mee te nemen. Het kan zijn dat je wat gaat zweten en het zorgt er voor dat de apparaten schoon blijven voor de andere sporters.
 • Slotje voor de kluis – Niet alle spullen kunnen mee de sportschool in. Hiervoor zijn kluisjes. Om dit kluisje op slot te doen, heb je een eigen slotje nodig. Bewaar de sleutel goed! Heb je geen zakken? Maak de sleutel dan vast aan je schoenveter.

2. Sporten onder begeleiding

Sommige sportscholen bieden begeleiding van een fitnessinstructeur. Deze instructeur helpt jou bij het uitleggen van de oefeningen, het maken van een trainingsschema en

In de sportschool worden er ook verschillende groepslessen gegeven waar je aan deel kunt nemen. Deze lessen vinden, zoals de naam het al zegt, in een groep plaats. Je bent dan met meerdere mensen. De fitnessinstructeur zal tijdens deze lessen vertellen wat je moet doen. Om mee te doen aan een groepsles, schrijf je jezelf van te voren in. Dit kan aan de balie of op de website van de sportschool. Hier vindt je ook meer informatie over de groepslessen.

3. Zelfstandig gaan sporten

Tijdens jouw training in de sportschool, kun je verschillende soorten oefeningen doen. Cardio- en krachtoefeningen. Maar wat is het verschil?

 • Cardio – Met cardio oefeningen verbeteren we onze conditie en zorgen we ervoor dat we minder snel buiten adem zijn. Dit doe je bijvoorbeeld op de fiets, loopband, crosstrainer, roeimachine.
 • Kracht – Door het doen van krachtoefeningen train je jouw spieren en worden je spieren sterker. Deze oefeningen die je met gewichten of op andere apparaten waar gewicht aan zit.

Lees voordat je aan de slag gaat in de sportschool goed de regels en de uitleg van de oefeningen door. Zo weet je hoe de oefeningen werken en zorg je er voor dat het sporten in de sportschool op een veilige en goede manier gebeurd.

 4. Leuk trainen

Als laatste is het belangrijk om plezier te hebben tijdens het sporten! Kies oefeningen uit die jij leuk vindt om te doen, ga samen met iemand sporten of zet lekker een muziekje aan!

Stel een sportdoel op voor jezelf. Zo ga je met een doel naar de sportschool en is het extra leuk wanneer je dit doel behaald. Een nieuwe succeservaring!

Een doel kan bijvoorbeeld zijn: ‘’Van 1x naar 2x in de week naar de sportschool.’’ 

Wat levert het sporten in de sportschool voor jou op?

Sporten in de sportschool kan verschillende resultaten opleveren:

 • Je wordt sterker
 • Je krijgt een betere conditie
 • Je voelt je fitter
 • Je wordt zelfverzekerder
 • Je gaat lekkerder in je vel zitten

Succes!

Heel veel succes met het sporten in de sportschool. Hopelijk heeft dit blog over de sportschool van Thiro Training jou geholpen om goed voorbereid naar de sportschool te gaan. Op naar nieuwe successen en het hebben van plezier in sporten!