G-sport

Wat is g-sport?

G-sport is een verzamelnaam voor verschillende sporten en beweegactiviteiten die geschikt zijn voor mensen met een beperking. Deze beperking kan verstandelijk of fysiek zijn. Bij g-sport kijken we liever naar wat je wél kan, in plaats van wat je niet kan. Want sporten heeft veel voordelen en moet voor iedereen mogelijk zijn!

Welke g-sporten zijn er?

Er zijn veel verschillende soorten g-sport, zoals: voetbal, basketbal, hockey, bootcamp, boksen, verschillende spellen, en nog veel meer. Vaak sport je bij g-sport samen met mensen met een vergelijkbare beperking, maar er zijn ook g-sporten waarbij je samen sport met mensen zonder beperking. Er zijn genoeg mogelijkheden om voor iedereen een g-sport te vinden die bij je past!

Wat zijn de voordelen van g-sport?

  • Je zit lekker in je vel en je wordt fitter
  • Je wordt lid van een vereniging of organisatie en ontmoet andere mensen
  • Je hebt plezier en vergroot je zelfvertrouwen
  • Je wordt sterker en je verbetert je conditie
  • Je leert nieuwe vaardigheden en doet succeservaringen op

Welke g-sport past bij jou?

Plezier hebben in sport is heel belangrijk. Maar hoe vind je nou een g-sport die bij jou past? Met de volgende 3 stappen helpen we je om daar een antwoord op te vinden.

Stap 1: wil je binnen of buiten sporten?

Binnen sporten heeft als voordeel dat je het hele jaar door kunt sporten, met dezelfde temperatuur en op dezelfde locatie. Dit is vaak in een gymzaal.

Buitensport heeft als voordeel dat je frisse lucht hebt en in de zomer het zonnetje lekker op je gezicht hebt. Het ligt er ook aan welke sport je graag doet, want voetbal is vaak buiten maar judo is vaak binnen. Wat vind jij prettig?

Stap 2: wil je een individuele of groepssport doen?

Individueel sporten heeft als voordeel dat je het makkelijker zelf kan oefenen buiten de trainingen om. Je hebt ook niet te maken met teamgenoten en winst en verlies. Een nadeel kan zijn dat je minder snel andere mensen ontmoet, terwijl je dit wel graag wilt.

Sporten in een groep heeft als voordeel dat je elkaar kan motiveren en vrienden kan maken. Een nadeel is dat je vaak met anderen moet overleggen en afspraken maakt over bijvoorbeeld vervoer en wedstrijden. Voorbeelden van individuele sporten zijn mountainbiken en klimmen. Voorbeelden van groepssporten zijn voetbal en hockey.

Stap 3: ga verschillende g-sporten ervaren

De beste manier om erachter te komen welke g-sport bij jou past is door een paar g-sporten uit te proberen. Ben je aan het twijfelen? Of ken je een sport nog niet goed genoeg, maar ben je wel benieuwd? Vraag dan bijvoorbeeld een proefles aan. Dit kan bij veel verenigingen en is bijna altijd gratis. Zo vind je vanzelf een g-sport die bij jou past!

G-sport aanbod bij jou in de buurt

In iedere gemeente is er g-sport aanbod, maar het kan best lastig zijn om het geschikte aanbod te vinden. Je wilt dat;

  • je de sport kan doen die jij leuk vindt,
  • het in de buurt is
  • het er een leuke trainer is
  • de groep past bij jouw niveau

Om dit voor jou makkelijker te maken kan je het platform van Uniek Sporten gebruiken.

Uniek Sporten brengt het aanbod in kaart. Je zoekt op jouw regio, leeftijd, sportcategorie en type beperking. Je krijgt dan het aanbod te zien wat past bij jouw voorkeuren.

Je kan dan zelf contact opnemen met de sportvereniging. Vind je dat spannend? Dan kan je ook hulp krijgen van de beweegconsulent in jouw regio.

Mocht je er niet uit komen? Dan kan je ons ook een berichtje doen en helpen we jou verder via de app of telefoon.

Ondersteuning om te starten met g-sport?

Wil je sporten in een g-team, maar weet je niet waar? Of wil je graag individueel aan de slag met een trainer? We weten dat dit soms best lastig kan zijn. In ons sport als middel programma leren we jou de vaardigheden om lid te worden van een sportvereniging of ga je individueel met een trainer van Thiro Training aan de slag.Over de schrijver
Ik geloof dat de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking en/of autisme verbeterd kan worden. Dat is ook de reden dat ik Thiro Training ben gestart. Sterker nog: ik weet inmiddels dat het anders kan. Samen met mijn team helpen wij mensen met een verstandelijke beperking en/of autisme naar een gezonde leefstijl. Dat is enorm belangrijk, want er zijn in Nederland bijna een miljoen mensen met sociale redzaamheids problemen die worstelen met de gevolgen van een ongezonde leefstijl. Ik zie dat dit leidt tot vervelende gevolgen, zoals: • Minder lekker meedraaien in de samenleving • Minder zelfredzaam zijn • Minder gezond zijn en voelen Inmiddels hebben we met ons team aan specialisten honderden mensen met een verstandelijke beperking en/of autisme geholpen naar een gezondere leefstijl. Hierbij staan een paar simpele doelen centraal, die wij samen met de deelnemers, ouders en/of begeleiders willen bereiken: • Lekkerder in je vel zitten • Je fitter voelen • Zelfstandiger worden Afhankelijk van de uitdagingen gaan we bewegen, sporten of aan de slag om gezonder te eten. Dat doen we op verschillende manieren: • Met persoonlijke begeleiding: met HBO+ trainers en coaches met ervaring met de doelgroep in combinatie met bewegen, sport en leefstijl. • Online: met behulp van handige video's en coaching via Whatsapp. • Via de begeleiding: we geven trainingen aan begeleiders in de gehandicaptenzorg. Ben je enthousiast en benieuwd wat ik of Thiro Training voor jou kan betekenen? Stuur me een berichtje en we plannen een afspraak in. Mail: thiro@thirotraining.nl Telefoon: 06-81936499
Reactie plaatsen

This is a great way to present your offer!

This area can be filled with some text
Accept this offer now
No opt-in form has been selected