Prikkelarm sporten

Vind jij de sportschool of een andere sportomgeving druk? Dit kan komen doordat er veel prikkels om je heen zijn. Zo staat er in de sportschool harde muziek aan, gaan fysieke sporten snel en kan het zwembad druk zijn door zwemlessen.  

Ervaar jij deze prikkels wel eens tijdens het sporten?  

Er zijn verschillende soorten prikkels die tijdens het sporten voor kunnen komen:  

 • Lichamelijke prikkels. Dit zijn de prikkels die je lichaam voelt tijdens het sporten. Denk aan een hogere ademhaling, vermoeidheid of een zwaar gevoel in je spieren na het doen van een aantal oefeningen.   
 • Visuele prikkels. Dit zijn alle prikkels die je ziet, zoals de omgeving, de zon die in je ogen schijnt, andere mensen die om je heen aan het sporten zijn en die jij ziet bewegen of materiaal dat in de ruimte ligt.   
 • Prikkels door geluid. Het geluid van materiaal dat de grond raakt, muziek in de sportschool of het gepraat van andere mensen om je heen kan verschillende prikkels veroorzaken. 
 • Voelbare prikkels. Dit is wat je voelt als je iets aanraakt. Het materiaal dat je gebruikt kan bijvoorbeeld een gekke structuur hebben, of de bal die je vangt komt hard aan.

Wil jij minder prikkels ervaren in de sportomgeving en met plezier gaan sporten? Thiro Training past sportactiviteiten aan om ervoor te zorgen dat er een prikkelarme omgeving is, zodat jij prettig kunt sporten.  

Hoe zorgt Thiro Training voor een prikkelarme omgeving tijdens het sporten?   

 1. We verminderen het geluid op de achtergrond. We zoeken een plek op om te gaan sporten waar weinig geluid is. Denk aan een park of een stuk bos waar weinig mensen zijn en weinig verkeer. 
 2. We verminderen de visuele prikkels. Een plek waar weinig mensen om je heen zijn zorgt voor minder beweging in de omgeving en dus minder visuele prikkels. We houden rekening met de symmetrie, dit zorgt voor orde in de training waardoor er rust ontstaat. Daarnaast zorgen we ervoor dat onze sportomgeving netjes is. Gebruiken we het materiaal niet meer? Dan ruimen we het materiaal op en halen het uit het zicht.
 3. We maken gebruik van het juiste materiaal. Zo zorgen we ervoor dat de voelbare prikkels worden verminderd. Dit doen we bijvoorbeeld door een bal te kiezen zonder structuur en maken we gebruik van weinig materiaal.  Door minder materiaal te gebruiken worden er al een aantal prikkels weggenomen. Daarnaast hebben we verschillend materiaal waar we gebruik van kunnen maken. Materiaal dat bijvoorbeeld zacht aankomt op de vloer in plaats van hard materiaal. Dit zorgt ervoor dat de prikkels door geluid ook minder worden.
 4. We zoeken de juiste locatie. We zoeken een locatie uit waar het rustig is en waar jij je op je gemak voelt. Een plek die niet te ver weg is vanaf thuis, anders ben je al overprikkelt wanneer je aankomt. 

Thiro Training helpt jou zoeken naar een prikkelarme omgeving!  

Zoeken naar een prikkelarme sportomgeving is natuurlijk niet allemaal even gemakkelijk. Daarom ondersteunen we vanuit Thiro Training mensen met autisme om zelf of met een beetje ondersteuning te sporten. We passen onze trainingen aan, op jouw wensen en behoeften.   

Het helpt om een sport te kiezen die ook past bij jou, een sport waarbij jij je prettig voelt. Thiro Training helpt jou zoeken naar deze sport, maar hoe kunnen we tot de keuze van deze sport komen? Wil je:

 • Samen sporten of alleen? 
 • Met of zonder materiaal?
 • Sporten in het bos of op een open veldje?
 • Rustig bewegen of na de training lekker moe zijn?

  Samen kijken we naar jouw wensen en behoeften en zorgen we voor zo min mogelijk prikkels tijdens het sporten.   

Wil jij gaan sporten in een prikkelarme omgeving?  

Wil jij meer weten over hoe wij zorgen voor een prikkelarme omgeving om zoveel mogelijk prikkels weg te nemen tijdens het sporten, ben jij benieuwd naar hoe we een prikkelarme omgeving in kunnen zetten aan de hand van jouw wensen en behoeften of heb je nog andere vragen na het lezen van dit blog?  

Neem dan vrijblijvend contact op met Thiro Training via de link hier onder.

Kennismaking inplannen