Zwemmen is een fantastische beweegactiviteit. Naast dat het leuk is om te doen heeft het veel voordelen voor je lichaam! Zo helpt het je spieren soepel en sterk worden en helpt het je te ontspannen en stress te verminderen. Daarnaast is het ook nog eens goed voor je conditie. Bij Thiro Training houden we rekening met jouw wensen en behoeften en passen we de activiteit aan naar wat voor jou prettig is. In dit blog nemen wij jou mee in de stappen die wij zetten als we gaan starten met zwemmen.
1. Bespreken
Voordat we gaan beginnen met zwemmen, bespreken we hoe een zwemactiviteit eruitziet. Er zijn namelijk veel verschillende manieren om te zwemmen, zoals: bannenzwemmen, prikkelvrij zwemmen, recreatief zwemmen of het volgen van een beweeg les in het water. Wil jij je spieren sterker maken en je conditie verbeteren? Dan is banenzwemmen een goede optie. Wil je juist wat meer ontspanning opzoeken? Dan is rustig zwemmen een meer passende zwemactiviteit. Door verschillende zwemactiviteiten door te nemen ontdek je samen met de trainer wat bij jou past.
2. Onderzoeken
De volgende stap is om te onderzoeken waar je kunt gaan zwemmen. Zwembaden kunnen namelijk veel van elkaar verschillen. Er zijn verschillende dingen waar we rekening mee willen houden bij het kiezen van een zwembad:
- Prikkels: is het een rustige omgeving zonder al te veel mensen?
- Grootte: zwem jij liever in een klein of groot zwembad?
- Locatie: is het zwembad in de omgeving en kun je er makkelijk naartoe?
- Aanbod: biedt het zwembad activiteiten aan die jij wil gaan doen?
- Prijs: is de prijs betaalbaar?
Samen met de trainer denk je na over deze vragen om een passend zwembad te kiezen.
3. Materiaal
Voordat we naar het zwembad gaan, moeten we weten welke materialen je nodig hebt om te zwemmen. Je bespreekt samen met de trainer welk materiaal je nodig hebt en bepaalt wat er nog eventueel gekocht moet worden. Wanneer je gaat zwemmen heb je in ieder geval de volgende spullen nodig:
- Een zwembroek of badpak
- Slippers
- Een duikbril/zwembril
- Handdoek
- Muntgeld voor een kluisje
- Eventueel shampoo en douchegel voor het douchen na het zwemmen
4. Uitproberen
Je hebt de eerste stappen gezet. Nu is het tijd om het water in te duiken! In de voorgaande stappen heb je de benodigde voorbereidingen gedaan om naar het zwembad te kunnen en heb je met de trainer een aantal opties besproken. Nu gaan jullie die opties uitproberen om te bepalen wat het beste bij jou past.
Voordat je het water in gaat, bespreek je samen met de trainer hoe het zwemmen er uit gaat zien. Dit kun je doen aan de hand van de volgende onderdelen:
- Hoeveel baantjes gaan we zwemmen: Door samen af te spreken hoeveel banen je gaat zwemmen weet jij wat je kan verwachten. Daarnaast houden we op deze manier rekening met jouw behoeften en grenzen.
- Hoe gaan we zwemmen: Bij zwemmen kun je verschillende zwemslagen gebruiken, zoals de schoolslag, rugslag, borstcrawl of rugcrawl. Blijf je met het hoofd boven water of ga je met je hoofd onder water zwemmen. Ken je de zwemslagen nog niet? Geen probleem! De trainer zal jou hierbij helpen.
- In welke baan gaan we zwemmen: Het zwembad is in de meeste zwembaden verdeeld in verschillende banen. Dit kunnen banen zijn zoals; doorzwemmen, snel zwemmen, rustig zwemmen of gezellig kletsen. Zo zorgen ze ervoor dat iedereen op zijn eigen tempo en niveau kan zwemmen. Samen met de trainer bepaal je welke baan bij jou past en in welke baan je gaat zwemmen.
- Hoe lang nemen we rust tussendoor: Rust nemen tijdens het zwemmen is belangrijk. Samen met de trainer stem je af op welke momenten je rust neemt en hoelang dit is.
5. Evalueren
Nadat je de verschillende opties voor het zwemmen hebt getest, evalueer je samen met de trainer hoe het is gegaan. Jullie bespreken samen wat je fijn vond en de dingen die je misschien wat minder fijn vond. Op deze manier kunnen jullie een passende zwemactiviteit en zwembad kiezen!
6. Inplannen
Je hebt nu een zwembad en zwemactiviteit gekozen dat goed bij jouw wensen en behoeften past. De volgende stap is om te gaan kijken wanneer je het beste kunt gaan zwemmen. Wil je dit iedere week doen? Om de week? Of misschien welk één keer per maand? En hoe lang ga je dan zwemmen? Door over deze vragen na te denken en vaker op een vast moment te gaan zwemmen zorg je ervoor dat het een gewoonte wordt en je het goed kan blijven volhouden!
7. En nu jij!
De trainer helpt jou bij het starten met zwemmen. Uiteindelijk wil je hier zelfstandig mee aan de slag kunnen. Je gaat daarom samen met de trainer kijken hoe je dit kan doen. Dit doen we door jouw omgeving te betrekken. Met wie in jouw omgeving kun je een keer samen gaan zwemmen? Denk bijvoorbeeld aan de mensen om je heen zoals, je ouders, vrienden, vriendinnen of andere familie. We zoeken ook samen naar een vast moment in de week wat voor jou het beste uitkomt. Op deze manier komt het in jouw ritme en ben je binnen no time als een vis in het water!
Wil jij aan de slag met zwemmen?
Plan dan vrijblijvend een kennismakingsgesprek in om er achter te komen wat de mogelijkheden zijn en wat het beste bij jou past.