Met kleine stappen weer plezier krijgen in bewegen 
14 december 2023 

Met kleine stappen weer plezier krijgen in bewegen 

Wat doe je als je moet bewegen, maar bewegen eigenlijk niet zo leuk vindt? Een onderwerp waar wij bij Thiro Training wel raad mee weten. Bij ons is plezier namelijk één van de belangrijkste uitgangspunten in onze trainingen en zorgen we er altijd weer voor dat de training een feestje is. 

Een tijdje geleden is Thea, een dame met een licht verstandelijke beperking, gestart bij Thiro Training met een leefstijl coaching traject en is samen met trainer Mitch aan de slag gegaan. Thea is iets te zwaar en wil daarom meer in beweging komen. Dat is lastig om te doen wanneer je bewegen niet leuk vindt. Daarbij moet Thea ook niet het idee hebben dat ze moet veranderen, dat kan namelijk ook tegenwerken. Ze moest gemotiveerd worden om hier mee aan de slag te gaan en om leuke beweegactiviteiten te ontdekken die ze kan doen.  

Kleine stappen naar een groter resultaat 

Samen zijn Thea en Mitch begonnen met het zetten van kleine stappen. Letterlijk en figuurlijk. Ze hebben een speurtocht gevonden die buiten in de buurt gedaan kan worden. Een leuke en leerzame manier om meer stappen te zetten op de dag. Daarnaast werd er tijdens de speurtochten bewustzijn gecreëerd bij Thea over bewegen.  

Bewegen en bingo ineen! 

Om door te pakken op de beginstappen, hebben Thea en Mitch samen een bingokaart opgesteld. Iets wat Thea leuk vindt om te doen. Op deze bingokaart staan verschillende activiteiten die bekend zijn bij Thea en die ze zelfstandig of met anderen uit kan voeren. Voorbeelden zijn: 

  • Fietsen 
  • Kamer stofzuigen 
  • Bowlen met de groep 
  • Balspelletjes op de dagbesteding 
  • Boksen met Mitch 

Wanneer Thea één van deze activiteiten uit heeft gevoerd, mag ze deze afstrepen. Bij bingo horen natuurlijk prijzen, bij deze bingo dus ook! Bij een volle kaart gaan Thea en Mitch weer een keer samen bowlen, een volle rij gaat Thea iets met familie doen en bij een schuine rij mag ze een nieuwe CD kopen. 

Op deze manier wordt Thea meer gemotiveerd om te gaan bewegen, zonder dat er te veel ingegaan wordt op dat ze af moet vallen en er iets moet veranderen in haar leefstijl. Daarnaast wordt bewegen een leuke activiteit. Als je hebt bewogen, mag je namelijk weer een vakje afkruisen. Op naar die volle kaart!  


Welke resultaten zijn er behaald? 

Na het gebruik van de bingokaart heeft Thea al meerdere resultaten behaald, namelijk: 

  • Thea is actief bezig met het volkrijgen van de bingokaart, waardoor ze meer in beweging is.  
  • Bij het verzinnen van activiteiten om op de bingokaart te zetten, toont Thea initiatief. 
  • Bewegen is leuk geworden voor Thea.  

Weer plezier hebben in bowlen!

Iedere week ging Thea mee bowlen met de woongroep waar ze woont, tot ze van de een op de andere dag niet meer mee ging. Eén van de onderdelen om mee aan de slag te gaan, ervoor zorgen dat Thea weer met plezier mee gaat bowlen op de groep.  

De stap om van niet meer bowlen naar weer iedere week mee te gaan bowlen is groot voor iemand met een LVB. Daarom was het van belang om deze stap kleiner te maken. Thea en Mitch zijn eerst een keer samen gaan bowlen, In een kleinere groep en met minder mensen om hen heen. Hierdoor kon Thea rustig wennen aan de situatie, zonder dat ze meteen in de oude situatie terecht kwam. 

Met als resultaat...

Thea is er na het bowlen met de winst van door gegaan, een succeservaring! Dit heeft haar geholpen om plezier terug te krijgen in bowlen. Ook hebben Mitch en Thea het gehad over de gezelligheid tijdens het bowlen met de groep. Het resultaatThea sluit iedere week weer aan bij het bowlen met de woongroep. Iedere week een vast beweegmoment en een mooie succeservaring voor Thea! 

Reactie plaatsen