Maagverkleining bij mensen met autisme
13 april 2023 

Maagverkleining bij mensen met autisme

Iets meer dan een jaar geleden kwam Arnout bij Thiro Training met de vraag of wij hem kunnen helpen met het verbeteren zijn leefstijl. Martijn, één van onze trainers, is hier samen met Arnout mee aan de slag gegaan. Vanuit zijn rol als trainer en leefstijlcoach heeft hij al meerdere mensen geholpen met het verbeteren van de leefstijl, maar de vraag die Arnout had was anders. Arnout zou namelijk gaan starten met een maagverkleiningstraject.  

Waarom een maagverkleining? 

In eerdere jaren heeft Arnout een hoop verschillende dingen geprobeerd om zijn leefstijl te verbeteren. Helaas kreeg hij niet het gewenste resultaat en woog hij ondertussen 158 kilo, waardoor zijn gezondheid ernstig in gevaar kwam. Op dit punt heeft Arnout besloten om te kijken naar de mogelijkheden rondom een maagverkleining.  

Na heel wat gesprekken te hebben gevoerd met de huisarts, psycholoog en anderen, kon Arnout aantonen dat hij er klaar voor was. Klaar om van start te gaan met het maagverkleiningstraject.  

Kansen en uitdagingen 

Vol motivatie ging Arnout aan de slag met het verbeteren van zijn leefstijlAlleen is het niet bepaald gemakkelijk om je leefstijl om te gooien wanneer je autisme hebt. Je hebt behoefte aan structuur en duidelijkheidmaar dit verdwijnt even wanneer je de leefstijl volledig om gaat gooien. Gelukkig bracht zijn autisme niet alleen uitdagingen, maar ook een hoop kansen met zich meeDenk hierbij aan het nakomen van afspraken over wanneer er wat gegeten kan worden of hoe vaak en op welke manier er bewogen gaat worden.  

Aan de slag! 

Het eerste doel was om zoveel mogelijk af te vallen voor de operatie plaats zou vinden. Dit zorgt ervoor dat het lichaam zo sterk mogelijk is, zodat het lichaam na de operatie zo goed mogelijk kon herstellen. Door flink wat doorzettingsvermogen en het maken van duidelijke afspraken, was het Arnout gelukt om met 145 kilo de operatie in te gaan. Hij is dus al 13 kilo afgevallen voor de operatie!  

Zoals Arnout het beschrijft: Die dag heb ik de oude Arnout achter gelaten en ben ik gaan werken aan een nieuw leven. Deze woorden beschrijven volledig hoe gemotiveerd hij was. 

Toen de operatie achter de rug was, begon het traject bij Thiro Training eigenlijk pas echt. Arnout moest nog heel wat gewicht kwijtraken en moest hiervoor meerdere stappen zetten om dit te kunnen bereiken. De grootste uitdaging die hier om de hoek kwam in combinatie met zijn autisme, was het luisteren naar het eigen lichaam en daarbij in kunnen schatten waar hij zichzelf in kon uitdagen of wat te veel voor hem zou zijn. Na een flinke operatie geeft het lichaam 24/7 signalen af, die veel moeite kosten om te verwerken.  

Met kleine stappen naar grote successen! 

Door kleine stappen te zetten en te kijken wat er allemaal mogelijk was, heeft Arnout hier veel van geleerd en nog meer kennis opgedaan over leefstijl, zoals: 

  • Het maken van gezonde keuzes 
  • Weten welke beweegactiviteiten hij allemaal kan doen
  • Beseffen dat er soms minder gezonde dagen tussen kunnen zitten
  • Kennis over welke beweegactiviteiten hij leuk vindt om te doen

Een nieuw leven 

Die dag heb ik de oude Arnout achter gelaten en ben ik gaan werken aan een nieuw leven.

Arnout heeft in de afgelopen periode gewerkt aan een nieuw leven, zoals hij dat zelf zo mooi heeft gezegd. Arnout is inmiddels 46 kilo afgevallen! De laatste keer dat hij zich woog en een foto van zichzelf bekeek van voor de operatie, zei hij het volgende: Mijn hoofd lijkt nu gewoon op een hoofd in plaats van een raar bolletje.

Door verspreid over de dag meet te bewegen en bewuster om te gaan met keuzes die hij maakt rondom voeding, kan Arnout nieuwe stappen zetten om zijn leefstijl nog meer te verbeteren. Dennis, een andere trainer bij Thiro Training, zal het traject samen met Arnout verder voortzetten en hem helpen in het zetten van nieuwe stappen.  

Trots! 

Martijn kan alleen maar zeggen dat hij mega trots is op wat Arnout in een jaar heeft bereikt en dat hij blij is dat hij hem heeft mogen begeleiden in dit traject. De maagverkleining in combinatie met autisme heeft de ervaring uniek gemaakt. Mooi om Arnout in een jaar tijd te zien veranderen als persoon, waarbij hij nu lekkerder in zijn vel zit en met meer energie door het leven gaat.