Workshop beweeg en balans op de sociale werkvoorziening van AMFORS

Van 25 t/m 29 september was het de week van de vitaliteit. Een week waar vitaliteit op de werkvloer centraal staat. Samen met de medewerkers van AMFORS, een sociale werkvoorziening in Amersfoort, zijn we aan de slag gegaan met de workshop ‘’beweeg in balans’’. Maar wat is vitaliteit nou eigenlijk?

Vitaliteit

Met vitaliteit bedoelen we onder andere ons lichamelijke welzijn. Ons lichamelijk welzijn verbeteren we door in beweging te komen. In combinatie met andere factoren zorgt het lichamelijke welzijn dat we voldoende energie hebben om de dag door te komen. Wij hebben ons tijdens de workshop “bewegen in balans” gefocust op het thema bewegen.


Bewegen is goed voor…

Bewegen is goed voor verschillende dingen in jouw lichaam. Denk aan je hoofd! Wanneer je veel beweegt, zorg je ervoor dat je hersenen gezond blijven. Je kunt bijvoorbeeld beter nadenken. Bij bewegen komt er ook een stofje vrij in je hersenen, namelijk het geluks stofje. Dit zorgt ervoor dat jij je gelukkig voelt en plezier hebt.

Daarnaast is bewegen heel goed voor de rest van je lichaam. Wanneer je genoeg beweegt, heb je een kleinere kans op ziektes en blijf je op een gezond gewicht. Je voelt je fitter, sterker en hebt meer energie.

Door veel te bewegen maak je ook je botten en spieren sterker. Dit heeft invloed op de belasting en belastbaarheid van je lichaam.

Wat kan ons lichaam allemaal aan?

Hiermee bedoelen we de belasting en belastbaarheid. Met belasting bedoelen we de hoeveelheid kracht die ons lichaam aan kan. Bijvoorbeeld hoeveel kilo je kan tillen of hoelang je kan rennen. Belastbaarheid is de hoeveelheid belasting het lichaam aan kan. Als je veel traint, verhoog je je conditie en daarmee je belastbaarheid.  

Aan de hand van kleine elastieken hebben we gezien hoe onze spieren werken en hoeveel belasting ze aankunnen. Wanneer je een dun elastiekje uit elkaar trekt, zal deze met veel kracht snel kapot gaan. Een dikker elastiek kan meer kracht aan. Het kost meer moeite om dit elastiek kapot te trekken.

Dit kunnen we vergelijken met onze spieren. Het dunne elastiekje staat voor spieren die nog niet veel getraind zijn. Deze spieren kunnen nog niet heel veel aan. Spieren die goed getraind zijn, het dikke elastiek, kunnen meer belasting aan en zullen sterker zijn. Het is dus belangrijk om in beweging te komen en onze spieren sterker te maken!

Samen in beweging

Tijdens deze workshop hebben we ervaren hoe het is om samen met iemand te bewegen. We zijn in tweetallen, maar ook in kleine groepjes aan de slag gegaan met verschillende oefeningen. Want eerlijk is eerlijk, met anderen bewegen is leuker dan alleen!

Bij de eerste oefening zijn we aan de slag gegaan met de plank. Dit werd gedaan in tweetallen tegenover elkaar. Hierbij gaven we elkaar steeds met de andere hand een high five. Hierdoor werden we uitgedaagd en motiveerde we elkaar om vol te houden.  

Heb jij toevallig ooit van een duosquat gehoord? Tijdens deze oefening stonden we tegen over elkaar en hielden we elkaars polsen vast. Samenwerken en vertrouwen was hierbij belangrijk! Tegelijk met je duo zak je door de knieën en maak je een squat. Een leuke manier om samen in beweging te komen.

De laatste oefening werd gedaan in een groepje. We zaten in een cirkel en gingen aan de slag met een sportelastiek. Ook hier moesten we goed samenwerken. We trokken met zijn allen tegelijk het elastiek naar onszelf toe en lieten we het elastiek weer rustig ontspannen. Een goede oefening voor de armen, maar ook voor de lachspieren. Er werd onderling namelijk hard gelachen!


En nu actie!

De deelnemers hebben tijdens de workshop geleerd waar bewegen allemaal goed voor is. Nu is het tijd voor actie! Een aantal deelnemers hebben kleine acties benoemd waar ze thuis verder mee aan de slag kunnen gaan, denk aan opdrukken aan het aanrecht terwijl je wacht tot de pasta is gekookt. Vóór het werk meedoen met Nederland in beweging, zo begin je de dag al lekker actief!