Wij helpen begeleiders & zorginstellingen
vooruit met een leefstijlbeleid
samenwerkingen met zorginstelligen.
samenwerkingen met woongroepen.
woon- & ambulant begeleiders getraind.
We gaan een jaar lang op verschillende manieren aan de slag met dit programma. Doel is om gezond leefstijlbeleid te ontwikkelen en ook direct te implementeren. Dit doen we in samenspraak met bewoners, begeleiders en ouders.
We kijken eerst naar wat er op groepsniveau gebeurt. Pas daarna richten we ons op het individu. We zorgen ervoor dat een er een gemeenschappelijke visie is op het thema leefstijl en hier draagvlak voor is.
We trainen begeleiders in verschillende workshops. Onderwerpen zijn gedragsverandering, de fysieke, sociale en professionele omgeving en de ondersteuning van de begeleider in het verbeteren van de leefstijl van de bewoners.
De samenwerking met de werkgroep (hier zitten begeleiders en eventueel ouders of bewoners in) is belangrijk om ambassadeurs/aandachtsfunctionarissen te creëren op de woongroep en zij zorgen voor de verandering en draagvlak binnen het team.
Om echt een succes te creëren, vinden wij dat bewoners succeservaringen en plezier moeten ervaren. Ons programma is dan ook leuk om te doen voor bewoners, begeleiders en ouders. Het moet niet nog moeilijker worden, maar juist makkelijker. Dit kan door goed naar de begeleider te luisteren en processen efficiënter en simpeler te organiseren.
Inmiddels hebben we bij 9 woongroepen het jaarprogramma uitgevoerd. De resultaten zijn veelbelovend:
Met de train de begeleider cursus bereiken we dat ambulant- en woonbegeleiders de vaardigheden hebben om de leefstijl van mensen met een verstandelijke beperking en/of autisme te verbeteren. We maken hen bewust, vergroten de kennis en geven de praktische handvatten om hier verandering in te brengen.
De cursus is interactief en word gegeven door Thiro van Zijl en Anne-Marie Janssens. Zij hebben jaren ervaring in de gehandicaptenzorg, jeugdzorg, GGZ en in de leefstijl wereld als geregistreert leefstijlcoach.
Begeleiders van verschillende zorginstellingen doen mee in de cursus. Hierdoor leren begeleiders van elkaar, doen ze nieuwe ideeën op en wordt hun netwerk vergroot.
De ambitie is dat begeleiders geschoold zijn zodat iedereen met een verstandelijke beperking en/of autisme de kans heeft op een gezond leven.
Organisaties hebben een leefstijlbeleid dat ontwikkeld is samen met de cliënten, begeleiders en verwanten.
Energiek en doortastend, dat is hoe ik Thiro zou omschrijven. Met enthousiasme heeft Thiro onze leidinggevenden laten zien hoe je met kleine veranderingen grote resultaten boekt. In de workshops gingen we meteen zelf aan de slag, waardoor je de kennis leert toepassen en eigen maakt.
Berdien Griffioen-Lokhorst
Programma manager vitaliteit bij Amfors
Ik hoor ook alleen maar positieve berichten van begeleiders.
Zij zijn enthousiast en het is belangrijk dat het onderwerp leefstijl duurzamer onder de aandacht blijft.
Renate van den Broek-Bumann
Manager zorg en dienstverlening bij Cello
Benieuwd naar de resultaten die we behalen?