Train de begeleider training

Word jij de begeleider met kennis over leefstijl?

Draagvlak in jouw team en visie

Creeer draagvlak in jouw team, leer hoe je tot een visie komt en hoe je hier samen mee aan de slag gaat

Kennis en vaardigheden

Vergroot jouw kennis en vaardigheden om leefstijl ondersteuning te bieden

Gedragsvandering technieken

Ontdek gedragsverandering technieken voor jouw client en ervaar ze

Leefstijl bij mensen met een verstandelijke beperking en/of autisme

Een groep waarbij de risico's op leefstijl gerelateerde gezondheidsrisico's groter dan gemiddeld zijn, zijn mensen met een verstandelijke beperking en/of autisme. Zij zijn op hun vijftigste vaak net zo fit als zeventig- tot tachtigjarige uit de algemene bevolking. En het percentage mensen met een verstandelijke beperking dat obesitas heeft ligt op 25%. Een ongezonde leefstijl kan er voor zorgen dat zij niet mee kunnen komen in de samenleving, een laag zelfvertrouwen hebben, weinig sociale contacten hebben en niet lekker in hun vel zitten. Leefstijlondersteuning is hard nodig, waarbij woon en ambulant begeleiders essentieel zijn om hier verandering in te brengen. Wij bieden dan ook een training aan voor woon en ambulant begeleiders die werken met mensen met een (licht verstandelijke) beperking en/of autisme en kansen en mogelijkheden zien om de leefstijl van hun cliënten te verbeteren. 

Wat ga je leren?


  • Je leert wat een gezonde leefstijl is en leert waarom dit belangrijk is voor de zorg en begeleiding die jij geeft. 
  • Je weet wat een passende visie en leefstijlbeleid is voor jouw team en leert de eerste stappen te zetten om jouw team mee te nemen.  
  • Je bent bewust en hebt meer kennis over leefstijl bij mensen met een verstandelijke beperking of autisme en weet de juiste gedragsverandering technieken in te zetten. 
  • Je weet wat wel en niet gepast is vanuit de rol als begeleider rondom leefstijl en kan hierin samenwerken met de omgeving.Programma

We bieden je een veelzijdig programma aan waarin we je veel vertellen maar vooral laten oefenen met praktische technieken. Je krijgt de handvatten om na de cursus de kennis en technieken in de praktijk te brengen.

Dagdeel 1: wat is een gezonde leefstijl in relatie tot mensen met een verstandelijke beperking of autisme? Wat is jouw visie rondom leefstijl? En hoe neem je jouw team mee?
Online sessie: aan de hand van jouw vragen, komen wij tot concrete tools en oplossingen. We inspireren jou en geven handvatten om hiermee aan de slag te gaan.
Dagdeel 2: van droom naar werkelijkheid. Maken van een leefstijlplan en verbinden van de omgeving. Gedragsveranderingstechnieken en het opstellen van doelen. 

Individueel gesprek: reflecteren op de doelen en eigen handelen en komen tot duurzame oplossingen en verandering voor de cliënten, jouzelf en jouw team. 

Naast jouw deelname aan de training krijg je toegang tot onze community. In community zitten begeleiders die leefstijl een belangrijk onderdeel vinden van de ondersteuning die zij bieden en hier meer over willen leren en met anderen in contact willen raken. 


De eerst volgende training is op:

Dinsdag 7 december 9:00 - 12:30 uur
Dinsdag 14 december 19:00 - 20:00 uur
Dinsdag 21 december 9:00 - 12:30 uur
Individuele gesprekken in januari (plannen we in overleg)
€ 490,-
€ 390,-

Train de begeleider training

Schrijf je in voor de train de begeleider training in december en leer de tools en vaardigheden om jouw cliënten te helpen naar een gezondere leefstijl.