Voedingsbegeleiding, wees bewust en vergroot je kennis!
 
Voorbeeld: gisteren vertelde een klant van mij dat hij vruchtenhagel op brood at, op zijn vorige woning is door begeleiding verteld dat dit een goede variatie was voor de chocoladepasta die hij op zijn brood at. De klant had de indruk dat de vruchtenhagel gezond was na de tip die hij krijg en er staat tenslotte ook nog eens op het pak ‘vruchten’ hagel.
 
De trend is dat steeds meer mensen overgewicht hebben. NOS kwam vorige week met een stuk dat sinds de jaren 80 het aantal mensen met obesitas met 2,5 keer is toegenomen.
Verschillende reden, wat ik merk? Kennis is een van de problemen. Mensen met een verstandelijke beperking missen (vaak) deze kennis. De mensen die ze hierin kunnen begeleiden zoals ouders en/of begeleiding of andere professionals die betrokken zijn (het systeem) missen helaas vaak ook deze kennis. Er kunnen geen stappen gemaakt worden of het gaat juist achteruit door het systeem.
 
Wij proberen deze doelgroep te begeleiden, waarbij we nauw samenwerken met het systeem om voor bewustwording en kennis vergroting te zorgen, niet alleen voor de klant, maar ook de mensen in het systeem die een grote invloed hebben op de leefstijl van de doelgroep. We zetten kleine stapjes, waarbij wij grote resultaten halen. En ja, ook voor ons is het vaak zoeken, hier zijn we open in en gaan hierover in gesprek met de klant om uit te zoeken wat hij nodig heeft.