Leefstijl in de gehandicaptensector, een thema dat momenteel eindelijk de aandacht krijgt die het verdient binnen de VGZ. 2x friet in de week, flessen cola bij het eten, suikerrijke toetjes en kant en klaar maaltijden is niet meer van deze tijd. Er wordt nagedacht over verandering, maar hoe organiseer je dit dan?

Hiervoor zetten wij in op drie onderwerpen:

1.Ontwikkelen van een gezonde cultuur op de locatie met gezonde menulijsten, bestellingen, snacks en feestjes. Er is aandacht voor het sportief invullen van de vrije tijd en algemene dagelijkse levensverrichtingen van de cliënt. Aandacht voor leefstijl in de gehandicaptensector.

2.Coachen van begeleiders.

3.Individuele zorgvragen behandelen in de driehoek zoals bijvoorbeeld overgewicht of ondergewicht.

Projectgroepen.

Wij streven naar meer projectgroepen óf ambassadeurs gezonde leefstijl binnen instellingen, locaties en/of teams. Want zij kunnen met hun expertise en betrokkenheid aan de slag met thema’s die spelen binnen hun omgeving en hier concreet mee aan de slag.

‘Een projectgroep gezonde leefstijl leert kijken naar mensen en mogelijkheden. Begin met klein te kijken, wees creatief! Vier ieder stapje, daarmee boek je grote resultaten. Dit is moeilijk en wordt te weinig gedaan. Het gaat niet altijd om sporten en werken. Bewegen zit ‘m ook in de kleine dingen. Laat cliënten zelf het kopje naar de keuken brengen en blaadjes harken. Of laat ze de groenten snijden en helpen met koken.

Het zitgedrag van de gemiddelde persoon is ongeveer 8 uur per dag. Door hier een paar uur vanaf te halen, in combinatie met een gezondere voeding, dan boeken we grote resultaten!

Wat zeggen de professionals over leefstijl in de gehandicaptensector ?

Kennisplein gehandicapten sector:

“Belangrijke voorwaarden voor een gezonde leefstijl zijn ondersteuning van professionele begeleiders. En een fysieke en sociale omgeving (leef- en werkruimte en ruimte voor vrije tijd) die gezond gedrag stimuleert.

Dr. A. Waninge – Hanzehogeschool Groningen en Jenneken Naaldenberg (Nijmegen)

“Gezond leven vormt een uitdaging voor mensen met een verstandelijke beperking en hun sociale en professionele omgeving. Terwijl gezond leven juist veel oplevert. Je bent en blijft gezonder en je voelt je beter. En als je gezond bent, kun je beter meedoen met allerlei activiteiten en tijdens je dagelijkse bezigheden.”

 

Onze recensies: