Afvallen met een beperking

Kleine aanpassingen zorgen voor groot resultaat, ik zeg het iedere dag. Ook vandaag nog in een kennismaking met een client en moeder waarbij zij al van alles geprobeerd hebben, waarbij iedereen te grote stappen wilde zetten, hierdoor het resultaat niet gehaald is en er weer geen succesbeleving is ervaren. En juist die succesbeleving, door middel van kleine stapjes, zorgt er naar mijn mening voor dat jongeren met een verstandelijke beperking het gedrag en de keuzes kunnen volhouden en er dus blijvende verandering is.

Als voorbeeld; het eten van groente en fruit. Het RIVM kwam vandaag met een groot onderzoek waarbij we in Nederland in 2012-2016 ten opzichte van 2007-2010 3% meer groente en 9% meer fruit zijn gaan eten. Gemiddeld eten we nu 134 gram groente en 124 gram fruit per dag. Voor jongeren en volwassen met een verstandelijke beperking is dit cijfer helaas veel lager naar wat ik zie, terug hoor van andere professionals binnen het werkveld en in onderzoeken lees. Dus stappen te zetten, maar hoe dan?

Wim zegt daarover het volgende:

Als ik kijk naar het traject dat ik tot nu toe bij Thiro Training heb doorlopen zie ik een grote vooruitgang van mijn oude eetgewoonten naar waar we nu zijn. Dit begon met steeds een kleine verandering doorvoeren, dit evalueren en verbeteren en uiteindelijk heeft dit gerealiseerd in een weekschema van 5 eetmomenten op de dag met voldoende variatie bij het ontbijt en lunch en daarnaast ook voldoende fruit en groente. Dit geeft vertrouwen om de stabiele gewichtsafname op lange termijn vol te kunnen houden en dus op een gezonder gewicht te komen.

Mooi he, er staat: dit geeft vertrouwen om de stabiele gewichtsafname op lange termijn vol te kunnen houden. Niet iets wat ik heb gezegd, maar wat Wim zelf heeft geconcludeerd. Fruit en groente als snacks, van 2 stukken fruit per week naar 14 stukken fruit per week. De topper! Hij komt er zeker. En Wim zit vanaf nu boven dat gemiddelde van 134 gram groente en 124 gram fruit.