Bewegen en spel bij mensen met een verstandelijke beperking

De kracht van bewegen en spel bij mensen met een verstandelijke beperking

Het gaat even niet lekker, je hebt een baal dag en je bent geïrriteerd (wat overigens heel normaal is en iedereen wel eens heeft). Hoe ga ik hiermee om tijdens een coach sessie? Ik gebruik de kracht van bewegen en spel bij mensen met een verstandelijke beperking: ik haal niet het gewenste resultaat en merk dat ik eigenlijk alleen meer tegen weerstand op loop. De cliënt zeg: ‘alles is klote, ik mag niks, ik ben moe en wil de hele tijd eten’. Om dit te doorbreken wil ik een spelletje doen waarbij we door middel van het spelletje in beweging komen: steen, papier, schaar. Nadat je hebt verloren moet je gaan staan, ik verlies op geven moment 6 potjes achter elkaar, waarna ik steeds moet staan. En ja hoor, er wordt hard gelachen en de irritatie wordt minder… Gevolg we kunnen zelfs weer terug naar de leefstijl coaching en stappen zetten. Wat er daarna gebeurd en welke inzicht zij hierdoor kreeg was nog wel het meest bijzondere:

Ik vraag: hoe voelde je je op een schaal van 1 tot 10 voordat we dit spelletje deden?
Antwoord: 1
Vraag: hoe voel je je nu?
Antwoord: 7
Ik vraag: kunnen we hier iets van leren?
Antwoord: dat het helpt om te gaan bewegen op het moment dat ik even een baal moment heb.

Een fantastisch groot inzicht, wat volledig vanuit haar is gekomen. Ik heb niks over bewegen gezegd toen ik het spelletje uitlegde, enkel dat je moet gaan staan als je verliest. Ik zeg: chapeau! Weer een klein stapje waar we samen op verder kunnen bouwen in het coachen naar een gezonde(re) leefstijl.